Logo Szkoły Podstawowej w Mikołajkach Pomorskich
Powróć do: Szkoły

Technikum Nr 3 Malbork

SZANOWNI RODZICE

DRODZY UCZNIOWIE 

 

Zbliża się zakończenie kolejnego etapu edukacji szkolnej. Stoicie przed wyborem dalszej drogi kształcenia. Zapewne każdy z Was rozważa wybór szkoły ponadpodstawowej, do której zamierza uczęszczać po ukończeniu aktualnej szkoły. W związku z powyższym dyrektor, nauczyciele i uczniowie Technikum Nr 3 w Malborku, pragną przedstawić propozycję i zachęcić do podjęcia nauki w naszej szkole.

Jesteśmy publiczną szkołą kształcenia ponadpodstawowego kształcącą w zawodach:

-        technik ekonomista,

-        technik informatyk, technik programista,

-        technik logistyk,

-        technik żywienia i usług gastronomicznych,  

-        technik hotelarstwa,

-        technik organizacji turystyki.

Polityką Technikum Nr 3 w Malborku jest:

-        stworzenie warunków do wszechstronnego rozwoju osobowości uczniów,

-        nauczenie uczenia się,

-        rozwijanie samodzielności, przedsiębiorczości i poczucia odpowiedzialności,

-        kształtowanie człowieka świadomego zagrożeń cywilizacyjnych i potrafiącego sobie  z nimi radzić,

-        kształcenie umiejętności posługiwania się językami obcymi (angielski, niemiecki, włoski, hiszpański).

Posiadamy bardzo dobre warunki lokalowe i jedną z najnowocześniej wyposażonych baz dydaktycznych w województwie pomorskim, pozyskaną dzięki wygranym projektom unijnym, która służy realizacji podstawy programowej. Szkoła jest ośrodkiem, w którym realizuje się zajęcia w ramach Lokalnego Centrum Nauczania Kreatywnego, uczestnicząc w projekcie „Zdolni z Pomorza”.

Jesteśmy szkołą, która w Ogólnopolskim Rankingu Techników „Rzeczpospolitej” i „Perspektyw” w roku 2023 uzyskała najwyższą lokatę   w woj. pomorskim ze wszystkich szkół powiatu malborskiego otrzymując Srebrną Tarczę Najlepsze Technika.

Szkoła posiada m.in. następujące certyfikaty:

-        „Szkoła-Ambasador Parlamentu  Europejskiego”,

-        „Innowacyjna szkoła zawodowa na rynku pracy”,

-        „Szkoła Zawodowych Perspektyw”,

-        „Szkoła wolna od dopalaczy”,

-        „Przedsiębiorcza szkoła, przedsiębiorczy uczeń”,

-        „Karta jakości mobilności w obszarze kształcenia i szkolenia zawodowego w ramach programu Erasmus+”,

-        „Akredytacja Erasmusa w sektorze Kształcenie i szkolenia zawodowe”.

Jesteśmy szkołą bezpieczną, przyjazną uczniowi, dającą szansę rozwoju każdemu. Najlepsi mają możliwość uczestniczenia           w wyjazdach na staże i praktyki zawodowe w ramach programu ERASMUS + do Włoch, Portugalii, Hiszpanii (wartość dotychczasowych projektów to ok. 1,2 mln euro).

W trosce o wszechstronny rozwój ucznia w ramach realizowanych projektów uczeń będzie mógł uzyskać dodatkowe kwalifikacje  uczestnicząc m.in. w następujących kursach: carving, autoCAD, prawo jazdy kat. B, operator wózka widłowego, barista, kelner, florysta, dietetyk itd.

W nowym roku szkolnym będziemy kontynuowali rozpoczętą realizację innowacji pedagogicznych: „E-sport i tworzenie gier komputerowych”, „Elita Teatralna”, których celem jest rozwój kreatywności, wykorzystanie wiedzy z zakresu języków obcych czy też zamiłowania do sztuki teatralnej oraz innowację „Jestem Polakiem, jestem Europejczykiem” w ramach programu Szkoła Ambasador Parlamentu Europejskiego (EPAS).

W naszej szkole dbamy o bezpieczeństwo, dyscyplinę, uczymy odpowiedzialności. Staramy się wychowywać m.in. w duchu patriotyzmu, tolerancji oraz wrażliwości na problemy drugiego człowieka, organizując szereg imprez tematycznych z tym związanych.

Więcej  informacji  o szkole  oraz zasadach rekrutacji znajdzie  Państwo pod adresem: https://tech3.malbork.pl 

 

Planowany nabór na rok szkolny 2024/2025

Technikum Nr 3  dla absolwentów szkół podstawowych

zawód: technik ekonomista – ilość klas: 1/2 , ilość miejsc: 15 

nauczane języki obce: j. angielski, j. niemiecki, j. hiszpański, j. włoski

planowane przedmioty w zakresie rozszerzonym (język angielski) związane z kształceniem w zawodzie technik ekonomista umożliwiające podjęcie studiów na kierunkach ekonomicznych i zbliżonych
 

zawód: technik hotelarstwa – ilość klas: 1/2, ilość miejsc: 15

nauczane języki obce: j. angielski, j. niemiecki, j. hiszpański, j. włoski

planowane przedmioty w zakresie rozszerzonym (język angielski) związane z kształceniem w zawodzie technik hotelarstwa umożliwiające podjęcie studiów na kierunkach hotelarsko – turystycznych i zbliżonych
 

zawód: technik informatyk – ilość klas: 1/2, ilość miejsc: 15    -    Klasa Akademicka ANS w Elblągu

nauczane języki obce: j. angielski, j. niemiecki, j. hiszpański, j. włoski

planowane przedmioty w zakresie rozszerzonym (matematyka) związane z kształceniem w zawodzie technik informatyk umożliwiające podjęcie studiów na kierunkach informatycznych politechnicznych, uniwersyteckich i zbliżonych
 

zawód: technik programista – ilość klas: 1/2, ilość miejsc: 15      -     Klasa Akademicka ANS w Elblągu

nauczane języki obce: j. angielski, j. niemiecki, j. hiszpański, j. włoski

planowane przedmioty w zakresie rozszerzonym (matematyka) związane z kształceniem w zawodzie technik informatyk umożliwiające podjęcie studiów na kierunkach informatycznych politechnicznych, uniwersyteckich i zbliżonych
 

zawód: technik żywienia i usług gastronomicznych – ilość klas: 1/2, ilość miejsc: 15

nauczane języki obce: j. angielski, j. niemiecki, j. hiszpański, j. włoski

planowane przedmioty w zakresie rozszerzonym (język angielski) związane z kształceniem w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych umożliwiające podjęcie studiów na kierunkach gastronomiczno – hotelarskich oraz turystycznych i zbliżonych
 

zawód: technik logistyk – ilość klas: 1/2, ilość miejsc: 15     - Klasa Akademicka ANS w Elblągu

nauczane języki obce: j. angielski, j. niemiecki, j. hiszpański, j. włoski

planowane przedmioty w zakresie rozszerzonym (język angielski) związane z kształceniem w zawodzie technik logistyk umożliwiające podjęcie studiów na kierunkach logistycznych i zbliżonych
 

Technik ekonomista posiada umiejętność:

A. w zakresie prowadzenie dokumentacji w jednostce organizacyjnej:

1)       stosowania wybranych przepisów prawa w prowadzeniu działalności,

2)       prowadzenia dokumentacji biurowej i magazynowej,

3)       prowadzenia dokumentacji procesu sprzedaży,

4)       gospodarowania rzeczowymi składnikami majątku,

5)       sporządzania biznesplanu,

B. w zakresie prowadzenie spraw kadrowo – płacowych i gospodarki finansowej jednostek organizacyjnych:

1)       prowadzenia rekrutacji i selekcjonowania kandydatów do pracy,

2)       sporządzania dokumentacji kadrowej,

3)       prowadzenia spraw związanych ze świadczeniami socjalnymi,

4)       rozliczania wynagrodzeń i składek pobieranych przez ZUS,

5)       prowadzenia analizy zatrudnienia i wynagrodzeń,

6)       prowadzenia ewidencji podatkowych i rozliczeń podatkowych,

7)       prowadzenia rozliczeń finansowych z kontrahentami i bankami.
Technik logistyk posiada umiejętność:

A. w zakresie obsługi magazynów:

1)       przyjmowania, przechowywania i wydawania towarów z magazynu,

2)       monitorowania poziomu i stanu zapasów,

3)       obsługiwania programów magazynowych,

4)       prowadzenia dokumentacji magazynowej,

B. w zakresie organizacji transportu:

1)       planowania procesów transportowych,

2)       organizowania procesów transportowych,

3)       dokumentowania procesów transportowych.
Technik hotelarstwa posiada umiejętność:

A. w zakresie obsługi gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie:

1)       utrzymywania czystości i porządku w obiekcie hotelarskim,

2)       przygotowywania i podawania śniadań,

3)       organizowania usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie,

B. w zakresie realizacji usług w recepcji:

1)       rezerwacji usług hotelarskich,

2)       obsługi gości w recepcji.
Technik żywienia i usług gastronomicznych posiada umiejętność:

A. w zakresie przygotowywania i wydawania dań:

1)       oceny jakości surowca,

2)       przechowywania żywności,

3)       przygotowania produktów i stanowiska pracy,

4)       obsługi sprzętu gastronomicznego,

5)       przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów,

6)       wydawania dań,

B. w zakresie organizacji żywienia i usług gastronomicznych:

1)       oceniania jakości żywności,

2)       planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia,

3)       organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej,

4)       wykonywania usług gastronomicznych,

5)       ekspedycji potraw i napojów.
Technik informatyk posiada umiejętność:

A. w zakresie administracji i eksploatacji systemów komputerowych, urządzeń peryferyjnych i lokalnych sieci komputerowych:

1)       przygotowania do pracy systemu komputerowego i urządzeń peryferyjnych,

2)       administrowania systemami operacyjnymi,

3)       serwisowania i naprawiania urządzeń techniki komputerowej,

4)       przygotowania i eksploatacji lokalnej sieci komputerowej,

B. w zakresie tworzenia i administrowania stronami i aplikacjami internetowymi oraz bazami danych:

1)       tworzenia i administracji stronami internetowymi,

2)       tworzenia, administracji i użytkowania relacyjnych baz danych,

3)       programowania aplikacji internetowych,

4)       tworzenia i administracji systemami zarządzania treścią.
Technik programista posiada umiejętność:

A. w zakresie tworzenia i administrowania stronami i aplikacjami internetowymi oraz bazami danych:

1)         tworzenia i administracji stronami WWW,

2)         tworzenia, administracji i użytkowania relacyjnych baz danych,

3)         programowania aplikacji internetowych,

4)         tworzenia i administracji systemami zarządzania treścią,

B. w zakresie projektowania, programowania i testowania aplikacji:

1)         projektowania, programowania i testowania zaawansowanych aplikacji webowych,

2)         projektowania, programowania i testowania aplikacji desktopowych,

3)         projektowania, programowania i testowania aplikacji mobilnych.
 
 

Innowacje pedagogiczne:

1. „E-sport i tworzenie gier komputerowych” 

Program skierowany jest do uczniów wykazujących szczególne uzdolnienia i zainteresowanie tworzeniem gier komputerowych oraz e-sportem.

2. „Elita teatralna”

Program wynika z potrzeb współczesnej szkoły, która dąży do wszechstronnego i wielokierunkowego rozwoju ucznia. Wychodzi naprzeciw zainteresowaniom uczniów, wzbogaca ich wiedzę i umiejętności z zakresu odbioru sztuki teatralnej.

3.  „Jestem Polakiem, jestem Europejczykiem”

Realizowana w ramach programu EPAS – Szkoła Ambasadorem Parlamentu Europejskiego, w którym szkoła uczestniczy od 2017 roku. Głównym celem innowacji jest przybliżenie dzieciom w przedszkolach historii powstania Unii Europejskiej, zapoznanie ich z kulturą państw tworzących UE oraz wyposażenie  w wiedzę i umiejętności niezbędne do kształtowania właściwej postawy społecznej Polaka i Europejczyka.

4. „Poznajmy nasz Zamek”

Program zakłada udział uczniów z klas turystycznych i hotelarskich w warsztatach językowych prowadzonych na terenie Muzeum Zamkowego przez nauczycieli języków obcych, którzy posiadają licencje na oprowadzanie grup turystycznych w językach obcych.

 

Jesteśmy szkołą, która w Ogólnopolskim Rankingu Techników „Rzeczpospolitej” i „Perspektyw” w roku 2023 uzyskała najwyższą lokatę w woj. pomorskim ze wszystkich szkół powiatu malborskiego otrzymując Srebrną Tarczę Najlepsze Technika.

 

Szkoła jest ośrodkiem, w którym realizuje się  zajęcia w ramach Lokalnego Centrum Nauczania Kreatywnego uczestnicząc w projekcie „Zdolni         z Pomorza”.

 

Szkoła realizuje projekty unijne w ramach programu Erasmus+ związane z wyjazdem młodzieży i nauczycieli na praktyki i staże do Portugalii, Włoch, Hiszpanii (wartość dotychczasowych projektów to ok. 1,2 mln euro).

 

Grono pedagogiczne zaangażowane w rozwój ucznia i szkoły dowodem czego jest uzyskanie n/w wyróżnień:

-        finalistka konkursu „Nauczyciel Pomorza 2018”,

-        finaliści i laureaci konkursu wojewódzkiego „Nauczyciel na Medal” - 2018, 2021,

-        finalista konkursu „Super Dyrektor Szkoły 2014”.

 

Szkoła posiada n/w certyfikaty:

-        „Szkoła zawodowych perspektyw”,

-        „Szkoła wolna od dopalaczy”,

-        „Przedsiębiorcza szkoła, przedsiębiorczy uczeń”,

-        „Innowacyjna szkoła na rynku pracy”,

-        „Szkoła – Ambasador Parlamentu Europejskiego”,

-        „Karta jakości mobilności w obszarze kształcenia i szkolenia zawodowego w ramach programu Erasmus+”,

-        „Akredytacja Erasmusa w sektorze Kształcenie i szkolenia zawodowe”.

Szczegółowe zasady rekrutacji

Wybrane przez szkołę obowiązkowe zajęcia edukacyjne, za które naliczane będą punkty za oceny na świadectwie ukończenia szkoły podstawowej (oprócz obowiązkowego języka polskiego i matematyki ):

-         język obcy obowiązkowy dla ucznia,

-         informatyka.

 

Szczegółowe kryteria przyjęć do szkoły oraz druki dokumentów wymaganych przez szkołę można znaleźć na stronie internetowej szkoły: https://tech3.malbork.pl 

Pliki do pobrania:

Pismo w spr. Dnia Otwartego
Format: docx, 46.82 kB